watermelon
Operations-HR-manager-Veerle

Op pad met Veerle – De spil in de organisatie

In een startup gaat alles snel waardoor de focus op operationele zaken erg belangrijk is. Gelukkig heeft Watermelon Veerle, de Operations- & HR-manager, die ervoor zorgt dat alles op rolletjes loopt. Maar hoe doet ze dit nou? En hoe bevalt haar baan? Ontdek het in deze nieuwste Op pad met… Veerle!

Je bent in november begonnen als officemanager, maar inmiddels vul je een hele andere rol en is er een nieuwe officemanager aangenomen. Hoe zou jij je functie op dit moment beschrijven?

“Ik ben begonnen als officemanager met HR-werkzaamheden. Wij merkten al snel dat er heel veel operationele zaken binnen de organisatie bleven liggen en dat officemanagement eigenlijk teveel werd voor erbij. Wat ik nu doe is eigenlijk alles regelen wat er op de werkvloer gebeurt. Ik ben blij dat Merel – onze nieuwe officemanger – er is, zodat ik me kan richten op het operationele deel.  Ik doe vooral veel juridische zaken zoals de AVG die eraan komt en contracten opstellen. Nu focus ik mij op de financiën en daar ben ik eindverantwoordelijk voor. Daarnaast ben ik ook HR-manager en houd ik me bezig met het welzijn van mijn collega’s. Nu ik het zo opnoem is het nog best wel veel!”

Binnen Watermelon worden de bedrijfsprocessen steeds verder in kaart gebracht. Merk jij dat er ook meer structuur in de organisatie komt?

“Jazeker! Ik denk dat we nu een goede basis hebben voor alle afdelingen. Wij weten steeds beter hoe we met elkaar moeten communiceren en wanneer, dankzij het vergaderritme. De mensen hebben een duidelijk idee wanneer er vergaderd wordt en waar zij allemaal verantwoordelijk voor zijn. Dit zorgt ervoor dat er rechtstreeks wordt gecommuniceerd met de managers van de verschillende afdelingen en dat er niet zoveel meer tussendoor komt. Dit brengt meer rust bij de afdelingen.”

Hoe ziet een doorsnee dag voor jou eruit?

“Dat verschilt heel erg! De laatste tijd ben ik heel erg druk bezig met de nieuwe privacywetgeving, de AVG. Gelukkig zorgt Merel ervoor dat de financiën zijn geregeld, zodat ik dat niet meer hoef te doen. In de ochtenden lees ik mij dan ook meestal in de algemene voorwaarden van partnerovereenkomsten en kijk ik naar verwerkingsovereenkomsten met klanten, om te kijken of die akkoord zijn. Daarnaast probeer ik mij verder zoveel mogelijk te richten op de HR-werkzaamheden, zodat die afgerond zijn voor de lunch. Na de lunch heb ik soms sollicitatiegesprekken en anders ga ik weer verder met de AVG. Daarnaast heeft Merel natuurlijk nog begeleiding nodig omdat ze hier net werkt, dus probeer ik haar waar nodig te helpen.”

Het zoeken van nieuw talent is voor iedere HR-medewerker een opgave. Hoe vind jij nieuw talent voor Watermelon?

“Wij hebben het geluk dat onze marketing heel sterk is, waardoor wij goed in de markt staan of in ieder geval opvallen bij sollicitanten. Voor veel functies komt er eigenlijk direct een sollicitatie binnen wanneer wij een vacature open hebben staan. Daarnaast gebruiken we vacaturebanken met een groot bereik, zoals Indeed of Monsterboard. En met developers blijft het lastig, want er zijn er niet zoveel in Nederland. Het blijft heel lastig om bureaus in te schakelen om nieuwe technische mensen te vinden, omdat we nog een startup zijn. Gelukkig zijn wij heel blij met ons huidige tech-team, maar op termijn hebben wij wel versterking nodig.

Wanneer merk je dat iemand een talent is en dat je diegene aan wil nemen?

“Ons proces ziet er als volgt uit: ik doe altijd de eerste gesprekken en de tweede gesprekken zijn met een manager van de afdeling of met de CEO. Zij kunnen dan goed bekijken of diegene binnen de afdeling past. Voor mij is het belangrijkste hoe iemand is. Ik let heel erg op hoe iemand uit zijn woorden komt en waarom diegene bij Watermelon gesolliciteerd heeft. Qua karaktereigenschappen ben ik op zoek naar iemand die nuchter is, maar ook hard wil werken. En natuurlijk ook gezellig is op z’n tijd. Dat zijn voor mij belangrijke factoren om te kijken of er echt een match is met het team.”

Het team bestaat voornamelijk uit millennials, een generatie die erom bekend staat niet lang bij één werkgever te blijven. Hoe blijf je dit voor en hoe zorg je dat mensen langer dan gemiddeld bij Watermelon blijven?

“Ik denk dat wij mensen een goed toekomstperspectief kunnen bieden. Ik denk dat ik daar zelf een mooi voorbeeld van ben! Ik ben binnen zes maanden naar een hogere functie doorgegroeid, dan waar ik oorspronkelijk voor was aangenomen. Dat is allemaal mogelijk binnen Watermelon en ook wanneer we naar het buitenland gaan, is het mogelijk om in het buitenland te werken. Ik denk dat dit ervoor zorgt dat mensen hier willen komen werken en blijven werken.”

Wanneer vind jij dat jij een goede dag hebt gehad? Wanneer ben je tevreden?

“Het is voor mij een fijn gevoel als ik alles wat in mijn hoofd zit, heb kunnen doen en dat aan het einde van de week mijn hoofd leeg is. Mijn dagen zijn wel wat rommelig, maar door te werken met slimme to-do lijsten houd ik overzicht. Ik zorg dat kortlopende projecten zo snel mogelijk afgehandeld zijn. En voor langlopende projecten houd ik de uiteindelijke deadline goed in het vizier. Zolang ik goed overzicht heb over mijn werk, heb ik een goede week.”

Wat maakt het voor jou zo leuk om bij Watermelon te werken?

“Het is hartstikke gezellig bij Watermelon in een leuk kantoor met leuke collega’s. Het toekomstperspectief is voor mij in eerste instantie een van de redenen geweest dat ik hier ben gaan werken. En wat wij doen is natuurlijk ontzettend gaaf! Elke dag met unieke technologie bezig zijn! Er zijn natuurlijk ook wel eens minder leuke dagen, maar die vallen weg ten opzichte van de pieken die we als team doormaken. Ik voel me hier écht onderdeel van het team en niet slechts een nummertje. Dat maakt het heel fijn werken hier.”

Wat is jouw leukste ervaring met Watermelon tot nu toe?

“Wat bij mij nog heel vers in het geheugen zit, is de Night Run Utrecht. Een hardloopwedstrijd van acht kilometer door Utrecht, die we afgelopen maand hebben gedaan. Iedereen keek er ontzettend tegenop en was wellicht wat te vroeg met ja zeggen op de deelname. En na het inschrijven sloeg de paniek wel een beetje toe! Gelukkig heeft iedereen de race uitgelopen met een voldaan gevoel. Het was heel leuk om dit met z’n allen te doen.”

Wat is tot nu toe het moment dat je echt trots op jezelf was of op het team?

“Ik heb een periode gehad dat ik het ontzettend druk had, want ik had drie verschillende functies die ik in 40 uur moest stoppen. Ik denk dat ik dat destijds heel goed gemanaged heb, waardoor ik ook niet tot tien uur ‘s avonds op kantoor zat. Ik vind het ook gaaf om te zien dat de salesafdeling nu zo goed bezig is en dat alles op zijn plek valt. Er komen mooie klanten bij en het is gaaf om te zien wat dit met het bedrijf doet. En ook op het development team ben ik heel trots. Het is niet normaal hoe hard zij werken! Ik denk ook dat wij daar als bedrijf heel erg blij mee mogen zijn.”

Denk je na het lezen van dit artikel: ‘werken bij Watermelon, dat wil ik ook wel!’? Kijk dan of er tussen de openstaande vacatures iets bij zit dat bij je past of stuur een open sollicitatie!

Gerelateerde artikelen