watermelon
Lisanne-den-Ouden-product-manager-watermelon

Op pad met Lisanne – Kwaliteit is haar prioriteit

Komt er een bericht binnen dat er een bug in onze software is gesignaleerd? Dan springt onze product owner Lisanne den Ouden er meteen bovenop. Samen met haar enthousiaste team van developers en designers, doet ze er alles aan om de kwaliteit, gebruiksvriendelijkheid en veelzijdigheid van de software te verbeteren. Lisanne: “het is mijn ultieme doel om ervoor te zorgen dat ons product elke dag een beetje beter wordt.”

Klinkt leuk product owner, maar wat houdt je functie precies in?

“Ik ben eindverantwoordelijk voor ons product. Ik vertegenwoordig de belangen van de klant en zorg ervoor dat hun wensen en verbeterpunten opgepakt worden. Maar er worden natuurlijk ook intern veel verbeteringen en nieuwe functionaliteiten bedacht. Al deze verzoeken verzamel ik, plan ik in op onze jaarplanning en communiceer ik naar het design & development team. Ik bepaal de koers en het team bepaalt vervolgens zelf hoe ze het gaan realiseren.”

Is het niet lastig om de prioriteiten te bepalen?

“Het is soms nog wel lastig, omdat ik hier nog maar net werk. Vandaag precies een maand!” vertelt Lisanne enthousiast. “Het is af en toe wel een beetje bijschakelen met de technische termen. Maar het wordt makkelijker als ik het product straks door en door ken.”

Welke eigenschappen heb je nodig als Product Owner?

“Als product owner is het vooral belangrijk dat je flexibel bent en een goede helicopterview hebt. Ik ben zelf heel perfectionistisch. Dat is wel eens lastig, maar ook erg handig. Want het zorgt ervoor dat ik overal dicht op zit en dat er geen losse eindjes ontstaan.”

Hoe ziet een doorsnee dag er voor jou uit?

“Mijn dagen zijn best wel druk nu. Ik ben hier meestal om kwart over acht. Dan begin ik met het checken van mijn mail, en onze interne communicatiekanalen, om te kijken wat er speelt. Vaak maak ik dan een checklist met taken die ik die dag wil doen. Om 09:09 uur is de dagstart. Daar is iedereen bij die op kantoor aanwezig is. Tijdens dit korte overleg delen we goed nieuws, prioriteiten en getallen. Om half tien heb ik een daily met het ontwikkelteam en aansluitend ook een daily met het designteam. Hierna heb ik vaak nog een meeting, of neem ik de tijd om vragen van collega’s te beantwoorden. Na de lunch heb ik regelmatig een afspraak met een klant, een retro (terugblikken op een afgelopen sprint) of een inschattingssessie. Tijdens zo’n sessie bespreek ik met de designers en developers wat er op de planning staat en hoeveel tijd ze denken dat het kost om de nieuwe features te ontwikkelen. Zo’n sessie kan wel drie uur duren. De acties die daaruit volgen pak ik op. En zo is mijn dag razendsnel voorbij!”

Wauw, het lijkt wel of je de dag alleen maar aan het praten bent!

“Haha. Ja dat klopt. Dat is ook wel een beetje zo. Al zit ik ook regelmatig achter mijn computer. Maar ik wil graag meer structuur aanbrengen om de processen beter te laten verlopen, zodat er minder meetings nodig zijn.”

Hoe houd jij het hoofd koel in deze veeleisende baan?

“Dat is best lastig, want je moet continu scherp blijven. Het kan ook best rennen en vliegen zijn. En dan kun je niet even een paar dagen rustig aan doen. Ik probeer op zulke momenten alleen in prioriteiten te denken.”

Wat vind jij het allerleukste aan jouw baan?

“Ik vind het heel gaaf om onderdeel te zijn van alle toffe nieuwe dingen die we gaan ontwikkelen. Veel van deze ideeën komen voort uit de vragen van onze klanten.”

Nieuwe ontwikkelingen, spannend! Naar welke kijk je het meeste uit?

“De vormgeving van de live-chat. Deze komt in een heel nieuw jasje! ”

Je werkt nu een maand bij Watermelon. Waar ben je het meest trots op?

“Ik heb me laten vertellen dat ik al wat structuur heb aangebracht,” vertelt Lisanne bescheiden. “Voor mijzelf is dat nog verre van perfect. Maar ik ben er wel trots op dat ik in korte tijd onze processen meer heb kunnen stroomlijnen.”

Denk je na het lezen van dit artikel: “dat klinkt gaaf! Ik wil ook wel bij Watermelon werken.” Kijk dan of er tussen de openstaande vacatures iets bij zit dat bij je past of stuur een open sollicitatie!

Gerelateerde artikelen