watermelon
Op pad met Gertjan

Op pad met Gertjan – Zonder hem geen klanten

Watermelon is sinds afgelopen zomer commercieel actief en er is een salesteam dat de chatbottechnologie aan de man brengt. Zoals bij elk bedrijf is het noodzakelijk om omzet te behalen, want zonder omzet – geen bedrijf. Salesmanager Gertjan is de kapitein van dit schip dat koers vaart naar meer omzet en de volgende fase. Hoe Gertjan deze koers heeft uitgezet en hoe hij dit samen met zijn team behaalt? Lees het in deze nieuwste Op pad met… Gertjan!

Je bent in november begonnen op de salesafdeling van Watermelon. Je werkte hiervoor bij een corporate organisatie. Waarom wilde je bij een startup zoals Watermelon te werken?

“Ik wist eigenlijk al dat het corporate wereldje niet echt wat voor mij was. Ik heb mijn scriptie ooit geschreven bij een Nederlandse startup in 3D printen. Dat was echt een heel leuk bedrijf en ik dacht toen al: bij zo’n soort bedrijf wil ik weer werken! Een klein bedrijf waar wat je doet er echt toe doet en je bezig bent met iets innovatiefs. Ik kon bij deze startup destijds een baan krijgen, maar ik had toen net bij een grotere organisatie getekend. Uiteindelijk ben ik daar wel heel blij mee, want ik heb daar heel veel geleerd. Toch ging het kriebelen om weer bij een kleiner bedrijf te werken. Ik zag toen de vacature van Customer Success Manager bij Watermelon op LinkedIn. Dat was niet helemaal in mijn straatje, maar toen zag ik op de website de vacature voor salesmanager. Daar heb ik gelijk op gesolliciteerd en vervolgens ben ik vrij snel aangenomen!”

Je komt zelf niet uit de techsector, maar bent er op deze manier ingerold. Kon je snel je weg vinden in de technische facetten van de software?

“Ja, eigenlijk wel! Ik had totaal geen kennis van software of kunstmatige intelligentie, maar ik heb wel affiniteit en interesse in techniek en dan pak je het snel op. Bij Watermelon werd ik al snel in het diepe gegooid en dan leer je toch het snelst. Aan het begin heb ik wel in meetings gezeten waarbij ik dacht: waar hebben jullie het eigenlijk over? Maar gaandeweg leer je steeds meer en snap je ook steeds meer van de techniek erachter en hoe het werkt. Als je elke dag demonstraties geeft dan krijg je vanzelf meer kennis want er zijn altijd vragen die je nog niet kunt beantwoorden. Maar de volgende keer kun je ze wel beantwoorden en zo vergaar je steeds meer kennis.”

Als salesmanager vervul je veel verschillende rollen en ben je vaak de hort op. Soms ben je wel een hele dag weg! Hoe zorg je ervoor dat je de dagelijkse werkzaamheden wel kunt doen of dat deze wel gedaan worden?

“Ik probeer voor mezelf juist te plannen dat ik zoveel mogelijk afspraken op één dag heb. Zo houd ik genoeg tijd over om de dagelijkse werkzaamheden uit te voeren. Ik ga ook best vaak met de trein naar afspraken, zodat ik ook in de trein nog kan werken. Een ideaal moment om e-mails te beantwoorden of wat dingen te checken. Op die manier zorg ik ervoor dat de dagelijkse dingen gewoon gedaan worden.”

Jij hebt uiteraard veel contact met klanten en weet daardoor precies wat er speelt in de markt. Wat is volgens jou een veel genoemde vraag van de markt waarop Watermelon nog verder kan inspelen?

“Naar mijn idee zijn dit de chatbot in banners. Dit is de mogelijkheden van chatbots in displayadvertenties, waardoor je echt de interactie kunt aangaan met de websitebezoeker. Daar is op dit moment nog niet echt veel vraag naar, maar dat is meer omdat nog weinig mensen van het bestaan afweten. Echter, elke keer als ik het noem of ergens laat vallen, dan gaan mensen rechtop zitten in hun stoel en willen ze graag meer weten! Ik denk dan ook dat hier nog veel potentie in zit, maar dat de meeste bedrijven hier nog te ver vanaf staan. Pas als je hen erover vertelt dan zien ze de mogelijkheden.

Samen met je salesteam houden jullie duidelijk bij wat het resultaat is van iedereen op een scorebord. Hoe vier je de successen, zoals het binnenhalen van een klant met je team?

“Wij hebben iedereen een eigen toeter gegeven voor op het bureau. Wanneer een salesmedewerker dan een klant binnenhaalt, dan mag diegene op de toeter blazen. Zo weet het hele kantoor dat er een nieuwe klant is bijgekomen. De medewerker mag dan een ceremonieel streepje zetten op het scorebord en er wordt dan ook geapplaudisseerd voor hem of haar. Dat is altijd weer een mooi moment! Het is leuk om te zien hoe blij een sales agent is wanneer hij of zij een nieuwe klant binnenhaalt. Wanneer we gezamenlijk het weektarget halen, dan gaan we iets leuks doen met het hele salesteam. Zo blijven we elk succes vieren met het team!”

gertjan-aan-het-werk

Je bent tevreden met het team wat je nu hebt, maar jullie zijn altijd op zoek naar versterking. Wat maakt volgens jou een sales agent een écht goede verkoper?

“Iemand die niet alleen maar aan het verkopen is, maar ook heel goed luistert naar wat de klant nu eigenlijk zoekt. Elke potentiële klant die zich aanmeldt voor een demonstratie of zich registreert voor onze software, heeft een bepaald vraagstuk. Het is een talent als je als verkoper dit vraagstuk helemaal weet af te kaderen en daar een geschikte oplossing voor kunt bieden. Dat maakt een goede Watermelon salesmedewerker: niet alleen maar zenden, maar ook heel goed luisteren.”

Wat was jouw grootste mijlpaal bij Watermelon?

“Ik denk gelijk aan de eerste grote klant die ik binnen haalde, wat meteen ook het startschot was voor andere bedrijven uit de financiële sector. Het was een proces met vallen en opstaan en ik had zelf niet meer het idee dat zij klant zouden worden. Op het moment dat ze dan toch klant worden, dan geeft dat gewoon echt zo’n goed gevoel! Het proces van prospect tot klant is soms echt een achtbaan.
Een andere mijlpaal was voor mij de ontwikkeling van onze salespitch. Ik heb toen met de CEO Alexander tot ‘s avonds laat gezeten voor een echte killerpitch. De volgende dag gaven wij de pitch en dat grote bedrijf was echt omver geblazen door ons goede verhaal. Zij werden uiteindelijk ook klant! Dat was echt een mijlpaal en vanaf dat moment geven we deze pitch in alle demonstraties op locatie. Een gouden pitch die ons al veel klanten heeft opgeleverd.”

Aan het einde van de week kijk je samen met je team naar het scorebord om te kijken welke resultaten jullie hebben geboekt. Wanneer ben je tevreden?

“Ik ben eigenlijk nooit écht tevreden, omdat ik altijd beter wil en soms de lat iets te hoog leg voor het team en mijzelf. Ik kan redelijk tevreden zijn wanneer we een paar klanten in een week binnenhalen, omdat er dan een stijgende lijn in zit met betrekking tot waar we vandaan komen. Ook kan ik tevreden zijn als we geen klanten binnenhalen, maar dat we wel veel demonstraties geven en offertes opstellen. Je ziet dan dat er in de pijplijn genoeg zit. Ik kijk wel puur naar de resultaten, omdat het team en ik als hoofdverantwoordelijke hier op worden afgerekend. Ik ben denk ik pas écht tevreden als we én veel demonstraties gepland hebben staan, én veel demonstraties hebben gegeven én dat we ons weektarget qua nieuwe klanten binnenhalen. Het is tot nu altijd het een óf het ander geweest en wanneer hier balans in komt, dan ben ik pas echt tevreden.”

Welk motto of welke lijfspreuk is van toepassing op je werk voor Watermelon?

“Dit is niet echt mijn motto, maar iets wat ik wel van toepassing vind op het werken bij Watermelon – stilstand is achteruitgang. Toen ik hier net begon met werken, waren er heel veel bugs in onze software, deed de chatbot het soms niet en hadden we alleen nog maar de FAQ module. We konden eigenlijk nog niet zoveel en als ik zie waar we nu na een half jaar staan – het is een totaal ander product! Klanten kunnen veel meer met onze software, het is een stabiel platform en er komen nog zoveel gave features aan. En dat bedoel ik met stilstand is achteruitgang. Wij kunnen ons nu opeens meten aan grote concurrenten en de corporates komen gewoon naar ons toe. Dit hadden wij een half jaar terug nog niet durven dromen! Die continue vooruitgang is leidend bij Watermelon en dat vind ik mooi om te zien. Helemaal omdat ik zelf uit een wereld kom waar verandering slecht was en het bij Watermelon elke dag juist anders is. Daar houd ik wel van!”
Denk je na het lezen van dit artikel: ‘werken bij Watermelon, dat wil ik ook wel!’? Kijk dan of er tussen de openstaande vacatures iets bij zit dat bij je past of stuur een open sollicitatie!

 

Gerelateerde artikelen